Projektet er metodisk primært forankret omkring en scenarioproces for fremtidens personaleanvendelse. Der er inddraget ca. 150 deltagere der hver for sig repræsenterer aktørinteresser og ekspertviden af relevans for projektet.
I projektet er der udviklet et sæt af scenarier for fire ressourceområder: industrien, energi og miljø, sundheds-IKT og turisme.
Scenarioprocessen rummer delmetoder, der på forskellig vis er anvendt til at indsamle robuste data om fremtidens kompetencebehov. Disse metoder og erfaringerne med metoderne vil blive beskrevet i et selvstændigt modelnotat .
Modelnotatet skal inspirere de øvrige deltagere i Skandinavisk Kompetenceudviklingsnetværk i forhold til, hvordan der kan arbejdes med at tilvejebringe et kvalificeret videngrundlag for strategier til kompetenceudvikling af virksomhedernes medarbejdere i fremtiden. Logikken og fordelene ved at anvende en scenarietilgang er kort illustreret i her.
Projektet har anvendt en række metoder til at afdække virksomhedernes forventede fremtidige efterspørgsel efter uddannelse. Herunder registerdata, scenariometoden og virksomhedsbesøg.
Specifikt er der arbejdet med:
- Statistisk lineær modelfremskrivning
- Tendensanalyse
- Scenarieworkshop
- Kompetenceworkshop
- Ekspertsurvey
- Showcases